RECOMANACIONS


Aquesta pàgina està creada per a la recomanació d’algunes de les rondalles que hem destacat d’Enric Valor. Entre elles es troben les següents: 
  • Història d'un mig pollastre. 
  • Comencilda, Secundina i Acabilda. 
  • La crida de la rabosa. 
  • La rabosa i el corb. 
  • Guants de la felicitat. 
  • El príncep desmemoriat 
  • Nabet






Les rondalles d'Enric Valor són lectures que poden resultar fàcils o difícils de llegir depenent de la versió que llegim, ja que aquest autor fa un treball de literaturització prou important. Per tant, aquelles adaptacions que siguen fàcils de llegir, poden ser un recurs interesant per a portar a l'aula i d'aquesta manera facilitar el treball amb els alumnes de diferents edats.

També, com són lectures divertides és molt fàcil després fer teatre amb els xiquets i les xiquetes a classe, ja que augmenta la motivació a la hora de treballar. D’aquesta manera, entendran millor el conte i es posaran en la pell dels personatges que apareixen en la rondalla.
Aquestes rondalles d'Enric Valor destaquen per la personificació d'animals, un recurs molt utilitzat per l'autor en aquestes lectures.

A continuació, us mostrem un xicotet resum de les obres anomenades anteriorment, on expliquem els trets que ens han paregut interessants per a treballar amb els xiquets i les xiquetes a l’escola o a casa.

Història d'un mig pollastre

  • Verdú, Jordi Raül, Valor i Vives, Enric (2015). Història d'un mig pollastre. Edicions del Bullent (Primeres Rondalles d'Enric Valor), 32 p. 
La història del mig pollastre és una rondalla divertida que agradarà a xiquets i xiquetes de diferents edats. Pensem que als alumnes els cridarà l'atenció que un pollastre sense ser gran, siga tan perseverant per a aconseguir el que vol.

Per un altra banda, que un pollastre faça coses com menjar-se una rabosa o beure tot un riu pot fer gràcia als xiquets i xiquetes, ja que són coses impossibles a la vida real.


A més, aquesta rondalla ensenya als xiquets i xiquetes a lluitar pel que volen realment, sense importar els impediments que apareguen. També, amb aquest relat poden aprendre que les aparences enganyen i si realment vols una cosa, per molt que coste es pot aconseguir.






Comencilda, Secundina i Acabilda

  • Verdú, Jordi Raül, Valor i Vives, Enric (2015). Comencilda, Secundina i Acabilda. Edicions del Bullent (Primeres Rondalles d'Enric Valor), 32 p. 
Aquesta rondalla ens ha agradat, per l´ensenyament que transmet als xiquets. Des del nostre punt de vista, aquest ensenyament és que no pots confiar en tot el món i contar els teus secrets. S´ha de anar amb cura amb allò que contes als teus amic, o qui creus que ho són.

A banda d’aquest ensenyament, també pensem que pot sorprendre als xiquet i xiquetes l’astúcia de la rabosa i la ingenuïtat del llop. A més, als xiquets i les xiquetes els pot agradar els noms que s´inventa la rabosa per tal que el llop no sospite d´ell.




La crida de la rabosa



  • Verdú, Jordi Raül, Valor i Vives, Enric (2015). La crida de la rabosa. Edicions del Bullent (Primeres Rondalles d'Enric Valor), 32 p. 

Segons la nostra opinió, aquesta rondalla és divertida i pot donar un ensenyament molt útil als xiquets i les xiquetes. Aquest ensenyament és que mai confies cegament en un enemic, si no estàs segur que el que està dient és cert.
En aquesta rondalla, el gat no confia en la rabosa i per veure si diu la veritat la posa a prova. La rabosa no se'n adona, i quan escolta el que el diu el gat, ix corrent com un llamp.


La rabosa i el corb

  • Valor i Vives, Enric (2015). La rabosa i el corb. Edicions del Bullent, 32 p. 

Aquesta rondalla d’Enric Valor ens ha paregut molt entretinguda, divertida i recomanable a la vegada, ja que es tracta d’una rondalla curta però amb molta acció. En ella descobrim l’estranya relació entre dos animals personificats, la rabosa i el corb, entre els quals existeix una certa tensió.

D’aquesta narració podem extraure alguna ensenyança entre les quals destaca que no hem de confiar ni contar coses a les persones que no coneixem bé, ja que moltes voltes ens poden trair.

En conclusió, ens pareix una rondalla molt recomanable per passar una bona estona de lectura, ja que és fàcil de llegir i comprendre i a més entretinguda.



Els guants de la felicitat


  • Verdú, Jordi Raül, Valor i Vives, Enric (2015). Rondalles Valencianes, 2. Edicions del Bullent, 136 p. 

Els guants de la felicitat, apareix al llibre Rondalles Valencianes, 2. Es una rondalla que tracta sobre una princesa i el seu pare, ens ha agradat molt, ja que en ella s’oculten diferents valors que de vegades no es tracten en l’ensenyança. Per damunt de tots aquests valors, destaca el de que no hem d’obligar o sotmetre cap altra persona a realitzar alguna cosa que no vol fer, ja que açò després es tornarà en la nostra contra.

Per això, ens pareix una rondalla amb una bona ensenyança, ja que aquest valor tot el món hauria de tindre’l present en el seu dia a dia.


El príncep desmemoriat

  • Verdú, Jordi Raül, Valor i Vives, Enric (2015). El princep desmemoriat. Edicions del Bullent (Primeres Rondalles d'Enric Valor), 32 p. 



Aquesta rondalla ens ha paregut prou interessant, ja que pensem que pot resultar divertida per als xiquets i les xiquetes. A més, ens ensenya valors com no confiar amb gent desconeguda perquè ens poden enganyar i aprofitar-se de nosaltres.









Nabet
  • Verdú, Jordi Raül, Valor i Vives, Enric (2015). Nabet. Edicions del Bullent (Primeres Rondalles d'Enric Valor), 32 p. 
La història de Nabet, també es una història molt útil per a treballar a classe o inclús a casa amb els xiquets i les xiquets, ja que pensem, que pot ser molt entretinguda i divertida per a ells, perquè ens mostra com un xiquet molt xicotet, tan xicotet como un nabet pot ser una persona molt astuta i assolir objectius que mai pensava ningú que podria aconseguir.
Gràcies a aquesta rondalla els xiquets i les xiquetes poden aprendre també el valor de no desvalorar a una persona pel que és per fora, ja que ens pot sorprendre gratament en qualsevol moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada